Oostenrijk, Zillertal18 april 2025, door Romy Schouten

Barts Best of: Zillertal (oh oh Tirol)

Oostenrijk, Zillertal, 18 april 2025, door Romy Schouten

Barts Best of: Zillertal (oh oh Tirol)

Zillertal — wie kent ’t niet? Althans, onder de Nederlandse wintersporters is dit dal geen onbekende. En da’s niet voor niets! Het gebied is top geconnect, precies goed qua niveau (niet te pittig, niet te suf) en zit bomvol fijne eetplekjes. O ja, en après-ski? Die is hier genoeg. Zillertal is zeker populair onder de party peeps, maar ook families komen hier volop aan hun trekken. Nederlandse skileraren genoeg, en voor de kleintjes is het extra leuk om in hun eigen taal nieuwe vriendjes te maken op de piste.

Eens favoriet blijft een favoriet — logisch. Maar waar móét je nou echt heen? Waar eet je het lekkerst? Speciaal voor de Zillertal-newbies (en stiekem ook voor de doorgewinterde fans): een paar dikke tips op een rij.

Welk dorp?

Welk dorp?

Zell am Ziller, Gerlos, Königsleiten en Wald-Königsleiten: welke kies je?

Gerlos weet wel raad met après-ski — vooral als je dol bent op Nederlandse meezingers (Cin Cin is jouw plek!). Het is hier retegezellig. Zell am Ziller is een tikkie rustiger en vaak ook iets vriendelijker geprijsd. Maar no worries: vanuit hier ben je zó in het bruisende Mayrhofen, waar weer volop leven in de brouwerij is. Alleen… dat knusse, authentieke skidorpgevoel? Dat mis je hier misschien een beetje.

Dan liever Königsleiten. Helemaal aan de andere kant van het gebied — rechts op de skikaart. Kleinschaliger, gemoedelijker, en nét dat beetje idyllischer. Minder druk dan Gerlos, wél een paar leuke après-ski spots. Maar verwacht geen polonaises tot diep in de nacht. Ach, misschien vind je die hier ook wel… Perfect voor families, én ook hier iets vriendelijker voor je portemonnee dan het partyproof Gerlos.

Tip van Flip: download de Zillertal-app. Daarmee heb je altijd de kaart bij de hand (ook offline) én kun je makkelijk navigeren. Ideaal als je ergens hebt afgesproken voor de lunch. De verkeerde berg af skiën gebeurt sneller dan je denkt – en het is toch zonde als iedereen al met een vol bord op het terras zit terwijl jij nog onderweg bent. Denk je dat Google Maps genoeg is? You are wrong! Daarmee kom je op de berg niet zo ver.

Lunchen op de piste

Lunchen op de piste

Op veel plekken kun je prima eten – van verse pasta’s tot een stevig bord aardappelen mit Speck. Maar zoals overal zit er ook wat standaard toeristenvoer tussen. Die slaan we lekker over. Hier móét je wél zijn:

Larmach Alm
Groot, maar goed. Ideaal op zonnige dagen, want met het enorme terras is er altijd wel plek. Buiten kun je alleen afhalen (de gegrilde kippen hangen aan het spit), binnen kun je ook à la carte eten. Psst… daar staan de lekkerste gerechten op. Binnen bestellen, wachten en buiten in de zon opeten valt ook gewoon onder de opties.

s’Legal – Kreuzjochhütte
Deze mag je echt niet overslaan. Een idyllisch plekje, bereikbaar via een bospad. Klein, charmant en zó lekker eten. Gewoon gaan. En de Kaiserschmarrn bestellen – je wil gegarandeerd terug.

Kreuzwiesenalm
Op de kaart heet-ie zo, op Google Maps vind je ’m onder Schmankerlhütte (lekker verwarrend, we know). Goed eten, fijn terras, en op de kaart staan traditionele gerechten maar ook pizza’s – top voor de kids (en om van mee te eten natuurlijk).

Nog meer lunch en drankjes!

Nog meer lunch en drankjes!

En dan misschien wel onze favoriet: BergGeistAlm. Een beetje uit de richting van de main area, maar zó de moeite waard. Kleinschalig, sfeervol en met écht goed eten. Oostenrijkse stijl, maar dan nét even anders. Niet alleen Kaiserschmarrn en Knödel (al is die hier wél heel goed), maar ook verrassende gerechten die je niet overal ziet.

En dan het rondje Jägermeister… Dat bestel je hier in stijl – geserveerd door een ‘bever’, ‘vos’ of ander harig type, mét eigen themamuziek. Tja, je moet het meemaken. Perfect dus om nog even te blijven hangen voor een beetje après-ski.

En misschien wel het allerbeste: de service is top. Zo vriendelijk. Kleine sidenote: ze accepteren alleen cash – maar hé, er staat slim genoeg een pinautomaat naast de hut.

Almbar
Niet voor eten, wél voor een Aperol of goede koffie in de zon. Denk: ligstoelen, een potje nagelen (je weet wel, dat spel met een houten blok en een spijker) en een kleurtje op je toet. Heerlijk.

Lees je dit buiten het wintersportseizoen? Ga dan in de zomer. Net zo mooi – maar op een heel andere manier. Geen ski’s, maar wandelschoenen aan. Huppa, te voet naar al deze berghutten.

Wel even van tevoren checken of ze open zijn, want ze zijn niet het hele jaar door geopend. Niks vervelender dan met knorrende maag voor een dichte deur staan.

Apres-ski

Apres-ski

Tja, Zillertal staat erom bekend, dus daar gaan we: après-ski time! Op de piste zit je goed bij Seppi’s – een van de weinige spots met house/techno-achtige muziek. Best leuk! Houd er wel rekening mee dat je na je laatste drankje nog een stukje naar beneden moet skiën, dus zorg dat je daar oké mee bent. Rond 16:30 gaat de tent dicht – netjes op tijd voor de volgende ronde…

En die volgende ronde? Die vind je – jawel – in het dal bij de iconische Cin Cin. Dé Nederlandse après-ski kroeg pur sang: van het barpersoneel tot de zangers, van de muziek tot de wandbekleding – alles schreeuwt Hollandse gezelligheid. Is Cin Cin je net iets té Nederlands? Dan wijk je uit naar Luigi’s Turbo Bar.

Lievere drankjes aan de piste maar geen afdaling meer wagen? Dat kan bij de Umbrella Bar. En aan het eind van de middag? Dan gaat er een bus regelrecht naar het diner. Grapje – naar Königsleiten, voor eten én je bed.