Tips voor eten, drinken, slapen en must-do’s in Reykjavik, IJsland
Desolate landschappen en indrukwekkende natuurverschijnselen: rond Reykjavik is er een hoop te zien en te doen. Wat dan? Komt-ie:
Liever meteen door naar de horeca? Dit is het lijstje met de beste restaurants in Reykjavik en dit is de lijst met de beste koffiespots.
Een jonkie in het luchtruim (sinds 2019), maar in korte tijd hartstikke leuk opgedroogd: PLAY airlines, een zogenaamde low-cost carrier met standplaats IJsland. PLAY vliegt voor hele scherpe prijzen op Europa en Noord-Amerika onder het motto ‘Pay less, PLAY more’. Gestroomlijnde no-nonsensservice, zeggen ze zelf, en safety first. In praktijk betekent dat aanspraak op een stoel; voor alle extraatjes betaal je. Extraatjes als broodjes en maaltijden, maar zeg zelf: heb je ooit écht lekker gegeten in een vliegtuig? Dachten wij ook niet, dus geen probleem om je eigen eten mee aan boord te nemen, zeker niet op korte Europa-vluchten. En wil je wel wat, dan is dat er natuurlijk ook – chocoladereep met dropbolletjes bijvoorbeeld, doe het! Niet bij voorbaat betalen voor eten en drank aan boord scheelt je dus een hoop geld. En dan de leukste PLAY-deal: je kunt kosteloos een tiendaagse stopover in IJsland maken, om daarna door te vliegen naar bijvoorbeeld New York. Dubbel vakantie!
Barts Boekje sliep in Fosshotel Reykjavik, een goeie uitvalsbasis om de stad en omstreken te verkennen. Pluspunten: het fantastische bed, uitstekende service en uitgebreide ontbijt. Fosshotel heeft meer hotels in IJsland, waarvan nog twee in Reykjavik: Fosshotel Baron en Fosshotel Lind, de meest sexy slaapgelegenheid van deze drie stadshotels.
Meer tips voor hotels in IJsland
Afvinken maar! Ga niet naar Nederland zonder dit geproefd te hebben:
Eitt Sett Laat je niet in de luren leggen door alle peperdure repen echte IJslandse chocoladerepen die je in elke souvenirshop en bij elke attractie vindt: die zijn duur, erg zoet en heus niet zo speciaal. Beter ren je even naar de supermarkt en sla je groots alle repen van Eitt Sett in, zoals de Súper Sett, chocola met dropbolletjes erin. Ook zoet, maar een lokale – en veel goedkopere – lekkernij die lekker zondig in de mond smelt.
Bingo Lakkrískúlur Drop met chocola, het is een ding hier. Echt gruwelijk lekker zijn de harde dropballen met een toffee-achtige chewiness, omhuld met pure chocolade. Groots inslaan!
Gefermenteerde haai Niet zomaar op overal het menu en heus niet zo’n geliefde specialiteit als iedereen je wil doen geloven. Gefermenteerde haai (hákarl) wordt ééns per jaar tijdens een speciaal herdenkingsfeest gegeten, als eerbetoon aan de eerste Noorse kolonisten op IJsland, die maar met moeite overleefden vanwege al die barre koude. Spoelde er een haai aan op het strand, dan werd die juichend geënterd en gefermenteerd in dierenurine. Dat fermenteren gebeurt nu in ammoniak. Je eet dus een blokje chewy haai, dat je moet wegspoelen met bier en aquavit, het IJslandse Brennivín, ook wel ‘zwarte dood’ genoemd. Dat spoelen is zeer beslist nodig, vinden ook de IJslanders zelf. Wij van Barts Boekje vinden: EET HET NOOIT, DOE HET NIET! Dit is met stip het goorste wat we ooit gegeten hebben, gokt schrijver dezes zo. Toch proberen, natuurlijk, geheel op eigen risico. U is gewaarschuwd.
Brennivín Het IJslandse antwoord op het Franse uppertje eau de vie, aquavit of brandewijn, een alcoholisch stooksel van gefermenteerde aardappelpulp dat op smaak gebracht wordt met karwijzaad en engelwortel. Drinken als je houdt van een sterke after – anders beter van niet.
Rye bread Brood dat er ingaat als zoete koek, door de toevoeging van bruine suiker. Je eet rúgbraud bij hartige gerechten als plokkfiskur, wat een interessante zout-zoetcombo oplevert, of met romige boter en haring of paté.
Viking en Thule Wie dol is op bier lurkt aan een pilsje van Viking of Thule, de bekendste IJslandse biermerken.
Blóðmór ofwel schapenbloedpudding, is voor de liefhebbers van Engelse black pudding, die je daar bij het ontbijt vaak op je bord vindt, vast een traktatie. Een bloedworst dus, gekruid naar IJslandse traditie en in plakken gebakken. Geen fan, maar wel liefhebber van lams- en schapenvlees? Dan zit je hier goed: schapen dartelen het hele jaar vrij rond in IJsland – ‘efficiënte’ megastallen en veeflats kennen ze hier niet – dus dat is wel zo smakelijk.
Hotdogs van lamsvlees zijn ook een geliefde snack: vraag bij een hotdogstand naar een pylsa.
Skyr Ken je hier uit de supermarkt, maar is daar toch echt een smaakvollere sensatie, want loeivers. De yoghurt van dikke afgeroomde melk eet je met muesli en bessen of een lik IJslandse rabarberjam.
Ga een rondje baden in natuurlijk geothermisch water, bronwater diep uit de grond dat door de aarde verwarmd is. Ruikt een beetje naar zwavel, daar moet je tegen kunnen, maar de geur went snel. Heerlijk warm en ontspannend, zo met je kop buiten boven het oppervlak uitkijkend over het water en het landschap, terwijl de rest van je lichaam ondergedompeld is. In het grote natuurbad is ook een bar gebouwd, dus je kunt al zwemlopend in het water een rondje met een drankje doen. Pak het hele ritueel met sauna, stoombaden en scrubzout mee voor de totale ontspanning. Verkwikking op een kwartiertje rijden van Reykjavik.
Hijs je in een touringcar met andere toeristen of ga zelf met een huurauto aan de zwier voor een toertje langs verschillende natuurfenomenen. Eerste stop is de plek waar de tektonische platen (de Euraziatische en Amerikaanse) die IJsland in tweeën verdelen tegen elkaar komen, in het Thingveller National Park. De platen aan weerszijden van de kloof verschuiven elk jaar nog een paar centimeter. Vervolgens rij je naar de beroemde geisers, heetwaterbronnen die om de paar minuten met ferme kracht kokend heet water de lucht in spuiten. Check ook de puddle pools eromheen: something’s cooking, duidelijk te zien aan het woest borrelende water. Stop drie: één van de mooiste watervallen in IJsland, de Gullfoss-waterval, een taartpunt van een waterval waar het water met zo indrukwekkend veel geweld de diepte in stort dat je er stil van wordt. Echt een waanzinnig spektakel, bijna huilen zo mooi. Tip 1: neem een lunchpakket uit ‘de grote stad’ mee, want de eetgelegenheden die je onderweg tegenkomt stellen weinig voor: gierend matig eten en erg overpriced. Tip 2: ga je met de touringcar dan stort de host een hoop IJslandse knowledge over je uit, over paarden met diabetes (I know, so many questions!) en hoe het gesteld is met vrouwenrechten. Heb je daar geen zin in, ga dan vooral zelf op schok.
Verschillende aanbieders, van privétours met With Locals en Arctic Adventures
Walvissen spotten met Elding. Thing to do is natuurlijk met een boot eropuit, kijken of je walvissen kunst spotten. En dan niet in een rubberen roeiertje, maar met een boot van walviskijkcompany Elding, die je professioneel de bewalviste wateren in vaart. De foto’s op de site laten de walvissen in al hun glorie zien, maar ze komen zeker niet altijd zo enthousiast naar de oppervlakte. Evengoed: een staart meepakken van die majestueuze zoogdieren van de zee wil je. Er zijn verschillende soorten walvissen, de gids aan boord vertelt je de who’s who. Tip 1: waterafstotende en warme kleding aan. Het kan flink spetteren en flink koud zijn. Tip 2: laat je niet ontmoedigen als het weer te slecht is en de tour wordt afgelast: vaak mag je een dag later op herhaling. Aan het begin van je trip plannen dus.
Doe je de Golden Circle Tour, dan rij je ook door het geiserlandschap nabij Reykjavik, een desolaat en ruig landschap waaruit voortdurend rookpluimen opstijgen, alsof de aarde eronder in de fik staat. Wie Game of Throneskijkt, zal het herkennen als de wereld van Westeros. Je kunt er zelf ook op aan koersen met een auto, navigeer op Haukadalur-vallei.
Stralenkransen van kleur in de lucht bij nacht en ontij, dat brengt de mens pas in vervoering! Best te zien in de wintermaanden, precies, als het dus ook gierend koud is, maar dan is het wel op z’n allermooist, met groene, blauwe, rode, roze en paarse luchten van een weergaloze schoonheid. Je kunt zelf met de auto en aurora-apps op pad, of met een tour mee, da’s de makkelijkste optie met de grootste garantie dat je het noorderlicht zult zien. Tip 1: lukt het tijdens zo’n vier uur durende tour niet, dan mag je vaak gratis op herhaling, dus plan aan het begin van je trip. Tip 2: het noorderlicht laat zich moeilijk fotograferen, maar met een lange sluitertijd (op een iPhone meestal tien seconden) krijg je de beste resultaten. Tip 3: draag laagjes. Het is koud en je moet nog weleens hiken om iets te zien.
Ben je in de periode van mei tot en met augustus in IJsland, ga dan zeker de papegaaiduikers bewonderen, IJslands mascotte, die ultrakoddige zwart-witte vogels met knaloranje snavel en poten. Op IJsland leeft de grootste kolonie van de Atlantische papegaaiduikers en – wat een geluk – ze lopen al op een halfuur van Reykjavik een beetje te grasduinen tussen de rotskusten langs de zee, rond het eiland Lundey in de Faxafloi-baai, makkelijk te bereiken met een kort boottochtje. Pak een tour om het jezelf makkelijk te maken, bijvoorbeeld die van Get Your Guide.
Wil je een snelle introductie in de keuken van IJsland, boek dan een foodtour. De gids neemt je mee naar verschillende restaurants om je alles over lokale gerechten en gebruiken te vertellen, zoals het eten van gefermenteerde haai en de IJslandse liefde voor hotdogs, trekzalm en brandewijn. Tussen neus en lippen door leer je – afhankelijk van je gids – ook andere zaken: dat IJslanders voor ze gaan daten een app raadplegen om te kijken of de aanstaande geliefde geen nabije familie is – het gevaar dat je een neef of nicht tussen de lakens schuift is niet overdreven. Of dat de katten van Reykjavik gewoon een thuis hebben, maar dat ze in de zomermaanden de straten afschuimen om bij elke souvenirshop een snackje los te peuteren. De katten worden door toeristen onterecht aangezien voor zwerfkatten, vandaar al die emaillen bekers met kattenkopjes erop waar de souvenirshops vol mee staan.
Foodtour met Wake Up Reykjavik