Restaurant Flore** (in hotel De L’Europe Amsterdam)
Ooit droeg het restaurant het prachtige hotel De L’Europe Amsterdam de titel Bord'Eau, en Restaurant Bord'Eau had destijds maar liefst twee Michelinsterren. Het restaurant werd Restaurant Flore en ook dat was meteen een succes. Sterker nog, ook Flore heeft inmiddels twee sterren! Chef Bas van Kranen striks again. Wat het verhaal nog net wat beter maakt, is dat Flore, naast met twee Michelin-sterren, ook een Groene Ster en een top 10-positie in de wereldwijde We’re
Smart Green Guide heeft. Op 2 april 2025 her-opende Flore opnieuw haar deuren - nóg beter werd het er, met een nieuw design en een nieuw 'conscious fine dining' menu. Afijn, duurzaamheid, lokaal vakmanschap en ultieme kwaliteit op z'n best, in een bijpassende beeldschone jas.
De kwaliteit (en oké, ook de klassieke gastronomie) die je van Van Kranen & Co gewend bent, natuurlijk, maar met meer creativiteit, duurzaamheid en pure producten. Op het menu lichte gerechten, lokale ingrediënten en een wekelijks wisselende menu. Zin in wel! Elegante eenvoud noemen ze het zelf, en als we het menu en de looks van Restaurant Flore zien, geloven we dat meteen.
De naam Flore komt van het woord ‘flora’ dat ‘bloeiend’ betekent. En dat verwijst weer naar de boeren en kwekers die met zorg omgaan met dieren, groenten en oog hebben voor biodiversiteit. De leveranciers waar Flore inkoopt, U snapt. De keuken van Flore gebruikt geen zuivelproducten en groenten nemen een belangrijke plek in op het menu. Ook leuk: in de kelder van Flore zit tegenwoordig een fermentatie-lab en een ‘Conscious fine dining’ ruimte. Van Kranen & Co maken er onder andere sappen en groenten in. Gasten kunnen bijzondere wijnen drinken met een bijpassend gerecht.
Nog even over die nieuwe beeldschone jas: vanaf het moment dat je door de kenmerkende eikenhouten entree van Flore stapt, begrijp je hoe de rest van de avond gaat verlopen: de klassieke grandeur en uitmuntende service van De LʼEurope in de mix met een duurzaam restaurant wat de organische, natuurlijke omgeving benadrukt. Muren van kalkhennep, een innovatief bio-gebaseerd materiaal met koolstof-negatieve eigenschappen, veel textuur, messing accenten en handgemaakte meubels. En een golvend plafond (geïnspireerd op de stroming van de Amstel) – hallo puike akoestiek. Ook leuk: de voormalige Private Dining Room is niet langer exclusief voor alleen groepen, maar kan nu ook individueel worden gereserveerd, waarbij je in een intieme setting met andere gasten dineert. De Kitchen Table is de naam, en biedt een uniek kijkje in de keuken.